Ba Duan Jin


Ba Duan Jin heeft een geschiedenis van 800 jaar. Gedurende deze periode, zijn vele wijzigingen en innovaties toegevoegd aan de oorspronkelijke vorm. De variaties zijn talrijk, je hebt de boeddhistische (shaolin) en taoïstische school, zittend, staand, de bewegingen per set een aantal maal herhalen of ze enkelvoudig uitvoeren. De term "Ba" in Ba Duan Jin betekent het getal acht. "Duan" betekent sectie. Jin verwijst naar brokaat een rijke stof, meestal zijde.

De Ba Duan Jin is een van de eerste Qigong vormen die door de Shaolin-monniken wordt beoefend. De vorm werd in het begin van de Tang-dynastie gecreëerd door Ling Qiushan, een monnik van de Shaolin Tempel.
Een ander verhaal is dat het wordt toegeschreven aan Yue Fei, een generaal uit de Zuidelijke Sung-dynastie (AD1177 - 1279) om zijn soldaten fysiek sterker te maken en hun conditie te vergroten. Andere deskundige betwisten dat en zeggen dat de Ba Duan Jin eerder is ontstaan. Wat de oorsprong ook is, de Ba Duan Jin is voortgekomen uit de gezamenlijke ontwikkeling van taoïstische en boeddhistische masters.

De Ba Duan Jin Qigong is relatief eenvoudig aan te leren en is geschikt voor iedereen ongeacht lichaamstypen of leeftijd.

Voordelen Ba Duan Jin o.a.:
• Bevordert bloedsomloop en ademhalingssystemen
• Verhoogt de flexibiliteit rond de taille
Bevordert de ontwikkeling van spieren
• Verbetert vitaliteit, focus en energieniveau
• Verhoogt het metabolisme
• Reguleert alle inwendige organen
• Bevordert het uithoudingsvermogen

De 8 bewegingen van Ba Duan Jin:
1. Beide handen dragen de hemel
2. Span de boog om een havik te schieten
3. Hemel en aarde scheiden om milt en maag te reguleren
4. Naar achteren kijken
5. Het draaien van het hoofd en zwaaien met de staart
6. Twee handen pakken de voeten
7. Bal de vuisten en sper de ogen open
8. Til de hielen op.