Wuji houding

De Wuji houding is een statische houding. Dat wil zeggen dat er aan de buitenkant weinig te zien is als iemand in de Wuji houding staat, maar intern gebeurt er heel veel. Veel oefeningen en vormen in de Qigong en Tai Chi beginnen in deze houding.
Het is voor veel mensen niet makkelijk in deze houding te staan omdat men in de jaren een verkeerde houding heeft aangeleerd. Veel mensen staan scheef, krom of ingezakt. Door de Wuji houding te beoefenen corrigeer je je lichaamshouding in een rechte houding, zonder dat je je spieren onnodig belast. Je botten dragen je lichaam.

De Wuji houding:
1. Hoofd
Sta rechtop, houdt het hoofd recht alsof het hoofd met een draadje vanuit de Bai hui aan de hemel verbonden is. Door Bai Hui naar boven te richten ontspant de nek en worden de halswervels rechtgetrokken. De kin is iets ingetrokken. De kaken zijn ontspannen.
De ogen zijn open en ontspannen. Kijk recht naar voren richting de horizon, maar je staart niet.

2. Borstkas, schouders en armen
Ontspan de armen door ze op een natuurlijke manier los van het lichaam naar beneden te laten hangen (zet de ellenbogen niet op slot) en de schouders laag te houden. Sluit je oksels niet af, maar zorg ervoor dat er ruimte van een pingpongballetje over is. Ontspan je handpalmen en spreid je vingers licht op natuurlijke wijze.

3. Middel, onderbuik, bekken en knieën
Om je middel te ontspannen, moet je je ruggengraat op een natuurlijke manier recht houden en je bekken iets naar voren kantelen. Door dit te doen, zijn ook de onderbuik en het bekken ontspannen. De knieën zijn licht gebogen. Door je knieën licht te buigen ontstaat er een goede houding van het bekken en verdeel je het lichaamsgewicht naar de hielen, de voetzolen en naar de tenen.

4. Voeten
Zet de voeten plat op de vloer op schouder breedte. (In sommige Qigong stromingen gaat men ervan uit dat de voeten naast elkaar moeten staan. Als je deze houding aanneemt zorg dan dat de enkels elkaar niet raken). Het lichaamsgewicht is gelijk verdeeld over je beide voeten.

5. Ademhaling
Zie de dantian ademhaling.

Algemeen
Als je aan punt 1 t/m 4 heb voldaan, heb je de correcte houding en is je lichaam van je hoofd tot en met je voeten fysiek in balans. Blijf tijdens het staan in Wuji jezelf observeren.
Hoe is je ademhaling: snel, hoog, diep of traag. Voel je lichaam, zijn er plekken waar spanning is? Sta je nog in balans, corrigeer jezelf als dat nodig is.

Tijdens het staan in Wuji kunnen er veel gedachtes langs komen. Als de gedachtes opkomen concentreer je je elke keer weer op je ademhaling. Je ademhaling is je anker.
In het begin kan je wel honderden gedachtes hebben en elke keer concentreer je je op je ademhaling. Je zult merken hoe vaker je in Wuji staat, je gedachten minder worden en je geest steeds meer ontspant. De Wuji houding ziet er simpel uit maar het vraagt veel oefening om je lichaam te ontspannen. Vanuit deze houding kan je beginnen met een Qigong vorm of oefening.