Ademhalingsoefening

  ron wiggers qigong ademhalingsoefening dantian
Ademhalingsoefeningen helpen je om stress in je lichaam te verminderen of te elimineren. Maar wat is een goede ademhaling? Ademen doen we allemaal, alleen zijn de meeste mensen zich er niet bewust van. Waarom zou je ook, ademen gaat toch vanzelf? Maar als mensen zich meer bewust zouden zijn van hun ademhaling, merken de meeste mensen dat hun ademhaling te hoog zit. We noemen dat een borstademhaling en een borstademhaling veroorzaakt klachten op fysiek en mentaal gebied.

Ademhalingsoefening 1:
Ga zitten of staan, sluit je ogen. Observeer je ademhaling onbevangen en zonder kritiek. Hoe vaak adem je per minuut? 20, 18 of 12 keer. Belangrijk bij het ademhalen is dat je de ademhaling niet onder controle houd, dat geeft spanning, maar geef toe aan de natuurlijke ademhaling. Dat wil zeggen, de in- en uitademhaling niet forceren. Niet je best doen, alleen observeren. Het is wat het is.

Ademhalingsoefening 2:
Probeer de ademhalingsoefening nu nog een keer en je ademhaling nu te vertragen naar 10 in- en uitademingen per minuut. Hoe voelt dit? Voor veel mensen is dit niet makkelijk. Een trage, en diepe ademhaling kost namelijk tijd om het aan te leren.

Ademhaling in de Qigong.
In de Qigong bestaan er diverse ademhalingsoefeningen en naar mijn mening is de belangrijkste de dantian ademhaling. De dantian ademhaling is een zeer krachtige ademhaling. En als we het over de dantian ademhaling hebben bedoelen we de onderste dantian, drie centimeter onder de navel. Door het beoefenen van de dantian ademhaling ontstaat er rujing (het betreden van rust). En als we rujing hebben bereikt ontstaat er song (het loslaten van onnodige spierspanning).

Ademhalingsoefening 3: Dantian ademhaling
Adem in en uit door de neus. De onderbuik zet uit, maar er is ook een uitzetting te voelen in de onderrug en de flanken bij het inademen, en trekken weer samen bij de uitademen. Je kunt het vergelijken alsof een kleine ballon, zachtjes opgeblazen wordt tijdens het inademen en tijdens het uitademen wordt de lucht weer vrij gelaten uit de ballon.
Kenmerken van een dantian ademhaling:
• Traag: de luchtstroom is geleidelijk en langzaam
• Lang: een luchtstroom vloeiend zonder te blazen en te hijgen.
• Diep: laat de adem diep in het lichaam wegzinken naar de Xia (onderste dantian).
• Gelijkmatig: niet hortend of stotend.
• Fijn: de luchtstroom is zacht, rustig en stil.
• Kalm: gedachten zijn in het hier en nu.
Tijdens de dantian ademhaling is een ademhaling van vijf a zes in- en uitademingen per minuut mogelijk (maar dat vergt oefening).